Ένα Σαββατοκύριακο στον Όρμο Παναγιάς

 


Εμείς οι Θεσσαλονικείς συνηθίζουμε να λέμε ότι "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει"! Και πραγματικά, όσον αφορά το δεύτερο πόδι τουλάχιστον, δηλαδή τον δήμο Σιθωνίας, αυτό είναι αλήθεια! Υπάρχουν τόσες πανέμορφες παραλίες με καταπράσινα κρυστάλλινα νερά και τόσο υπέροχα γραφικά χωριουδάκια με πεντανόστιμο φαγητό που δύσκολα βρίσκεις αλλού. 

Εγώ είχα την τύχη να περάσω εδώ τα καλοκαίρια μου ως παιδί αφού η μισή μου καταγωγή είναι από τη Χαλκιδική και συγκεκριμένα από τον Άγιο Νικόλαο, ένα μεγαλούτσικο χωριό μια ανάσα από τον Όρμο Παναγιάς. Και τώρα ήρθε η στιγμή να περάσουν τα δικά μου παιδιά εδώ τα καλοκαίρια τους και κάθε φορά δεν βλέπουν την ώρα να ξεκινήσουμε.

Σε αυτό το μέρος του δεύτερου ποδιού έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις, από λούνα παρκ μέχρι φάρμες με άλογα, που δε χωράνε όλα μαζί φυσικά σε μία ανάρτηση. Γι' αυτό σήμερα θα αρκεστώ να σας δείξω τις δύο αγαπημένες μου παραλίες, αυτές που επισκεπτόμαστε πιο συχνά για να είμαστε πιο ακριβείς, το αγαπημένο μου μέρος για φαγητό και φυσικά.. το λιμανάκι του Όρμου Παναγιάς που είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Παραλίες

Η πιο γνωστή παραλία εδώ είναι η λεγόμενη Τρανή Αμμούδα (ή αλλιώς Λιβροχιό όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι) και αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι δεν ανήκει στον Όρμο Παναγιάς αλλά στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου (έτσι, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους..). Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής και όχι αναίτια αφού είναι από τις πιο καθαρές και όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής (και όχι μόνο). Γι' αυτό αν θέλετε να την επισκεφτείτε καλό θα ήταν να αποφύγετε Κυριακές, γιορτές και αργίες για να μπορέσετε να την ευχαριστηθείτε. Βέβαια η παραλία είναι τόσο μεγάλη (εξ' ού και Τρανή) που όσο κόσμο και ΄να έχει σίγουρα θα μπορέσετε να βολευτείτε.




Μια άλλη παραλία που δεν είναι και τόσο γνωστή αλλά έχει εξίσου πράσινα, πεντακάθαρα νερά είναι το Καστρί και βλέπει από την άλλη μεριά του ποδιού (είναι στη στροφή για Μαρμαρά). Αυτή η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες αφού τα νερά είναι τόσο ρηχά που είναι ό,τι πρέπει για παιδιά, κι έτσι δε θα είναι ανάγκη να έχετε συνεχώς το μυαλό σας σε αυτά και θα μπορέσετε ανενόχλητες να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία και τον καφέ σας. 





Έχει φυσικά και άλλες πολλές παραλίες, όπως το Καρύδι, το Λαγονήσι, η Λατούρα κτλ, αλλά όπως προείπα για να μπορέσω να γράψω για όλες θα χρειαζόμουν καμιά βδομάδα. Γι' αυτό επιφυλάσσομαι για επόμενη ανάρτηση

Ας δούμε τώρα πού θα φάμε...Πίτσα!

Φαγητό

Και πιο είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων;; Πίτσες και μακαρονάδες φυσικά! Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις πιο μεγάλες, ζουμερές και νόστιμες πίτσες της ζωής σας τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το "Ρίο" στη Βουρβουρού. Βρίσκεται μόλις 5 λεπτά μακριά από τον Όρμο και όταν λέμε ότι οι πίτσες του είναι τεράστιες εννοούμε ότι η Γίγας καλύπτει κυριολεκτικά ένα ολόκληρο τραπέζι 4 ατόμων!
Και ιδού η απόδειξη




Αν δεν τρελαθούν με αυτό τα παιδιά σας τότε δεν ξέρω με τι ... Εμάς πάντως βγάζουν πάντα κραυγές ενθουσιασμού και ευχαρίστησης (κι εμείς μαζί τους, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους)!
Επίσης να σημειωθεί ότι η θέα από το μαγαζί είναι καταπληκτική αφού βλέπει ολόκληρο τον όρμο και τους ενδιάμεσους κολπίσκους



Λιμανάκι Όρμου Παναγιάς

Αν και ο Όρμος είναι το πιο γνωστό σημείο της περιοχής στην πραγματικότητα είναι απλά ένα πολύ μικρό λιμανάκι με έναν εξίσου μικρό δρόμο με μαγαζιά για φαγητό και ποτό. Είναι όμως όμορφο και γραφικό και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς έστω για μία φορά. Εδώ θα βρείτε σίγουρα καλό φαγητό, ιδιαίτερα θαλασσινά και ψαρικά (σε λιμάνι είσαι αφού 😉) και ένα πολύ όμορφο μπαράκι για ποτό σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Και εννοείται ότι θα βρείτε και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.







Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα τρία καραβάκια του λιμανιού (το μεγάλο πειρατικό είναι το πιο γνωστό και αυτό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των παιδιών) που κάνουν ημερίσιες κρουαζιέρες  στο Άγιο Όρος και στα κοντινά νησάκια όπως είναι η Αμμουλιανή και τα Δρένια. Άλλα κάνουν πιο μεγάλες διαδρομές άλλα μικρότερες άλλα περιλαμβάνουν φαγητό και άλλα μόνο στάση για βουτιά. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τιμές και δρομολόγια στα δύο τουριστικά γραφεία του Όρμου.




Α! Και μην ξεχάσετε πριν φύγετε να απολαύστε μία περιποιημένη βάφλα με παγωτό!

Καλές διακοπές!

xo Pela 😘

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενυδατική κρέμα προσώπου με ελαιόλαδο και μελισσοκέρι

Φτιάξτε τη δίκη σας ενυδατική κρέμα προσώπου με βούτυρο καριτέ

Υγιεινό Κέικ με λεμόνι, μύρτιλλα και βρώμη