Υγιεινό Κέικ με λεμόνι, μύρτιλλα και βρώμη




Αυτό το blog το ξεκίνησα με σκοπό να μοιραστώ τις συνταγές μου για φυσικά προϊόντα περιποίησης τις οποίες έμαθα να φτιάχνω εν μέσω καραντίνας (μάθε τέχνη κι άστηνε που λένε, ακριβώς αυτό!) 
Παρ'όλα αυτά αποφάσισα να μοιραστώ και μερικές υγιεινές συνταγές μαγειρικής, κυρίως συνταγές για σνακ και πρωινό, αλλά και μερικές για κυρίως πιάτα

Είναι από εκείνες τις συνταγές που είμαι σίγουρη ότι όλες οι μαμάδες προσπαθούν να σκαρφιστούν για να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε φρούτα και λαχανικά ή και όσπρια Ευτυχώς εγώ είμαι από τις εν μέρει τυχερές γιατί και οι δυο μου γιοι τρώνε άπειρα φρούτα και όσπρια αλλά τα λαχανικά ούτε να τα δουν ούτε να τα ακούσουν! Προσπαθώ λοιπόν κι εγώ να τα μεταμφιέσω ή να τα κρύψω μέσα σε διάφορες συνταγές προκειμένου να τα φάνε χωρίς καν να το πάρουν είδηση

Η συγκεκριμένη βέβαια με την οποία εγκαινιάζω σήμερα τις συνταγές μαγειρικής δεν έχει κάποιο λαχανικό, απλά είναι μια προσπάθεια να γίνει ένα σνακ ελαφρώς πιο υγιεινό, μια που τα μύρτιλλα είναι τώρα της εποχής και μόλις τα είδα αμέσως τα λιμπίστηκα! 

Και πώς θα γίνει πιο υγιεινό το σνακ μας; αντικαθιστώντας το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μισό αλεύρι ολικής άλεσης και μισό βρώμης (γιατί όση περισσότερη γλουτένη αποφύγουμε τόσο το καλύτερο) Αν δεν έχετε αγοραστό αλεύρι βρώμης δεν πειράζει, αρκεί να αλέσετε για μισό λεπτό τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ και το αλεύρι βρώμης σας είναι έτοιμο!

Επίσης αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με μισή ποσότητα ακατέργαστης και μισή μέλι Αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το κλασικό γάλα με κάποιο φυτικό γάλα (αμυγδάλου, φουντουκιού κτλ)  

Αυτό το ζουμερό και αφράτο κέικ είναι ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ, συνοδευτικό για τον καφέ σας ή ακόμα και κολατσιό για το σχολείο


Ας φτιάξουμε λοιπόν το υγιεινό μας κέικ με λεμόνι, μύρτιλλα (blueberries) και βρώμη 

Υλικά: 
1 1/2 φλ αλεύρι αλικής άλεσης
1 φλ αλεύρι βρώμης
1/3 φλ ηλιέλαιο
1/2 φλ γάλα
3 κσ γιαούρτι
1/2 φλ ακατέργαστη ζάχαρη
2 κσ μέλι
2 αβγά
χυμό από μισό λεμόνι και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλ μύρτιλλα (με μια κουταλιά αλεύρι)
1 κγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κγ σόδα

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά εκτός από τα μύρτιλλα τα οποία αφήνουμε για το τέλος Προσθέτουμε σιγά σιγά και τα υγρά υλικά ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα Τα μύρτιλλα τα βάζουμε πρώτα σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε με μία κουταλιά αλεύρι αλλιώς θα πέσουν όλα στον πάτο της φόρμας του κέικ κατά το ψήσιμο Αφού τα ανακατέψουμε με το αλεύρι τα αφομοιώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα του κέικ Βουτυρο-αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά (ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βυθισμένη στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή
Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε

Enjoy!   
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενυδατική κρέμα προσώπου με ελαιόλαδο και μελισσοκέρι

Φτιάξτε τη δίκη σας ενυδατική κρέμα προσώπου με βούτυρο καριτέ